Με αφορμή το Kick Off Revival ήθελα να κάνω ένα τόπικ για ένα από τα πιο δημοφιλή ποδοσφαιράκια. Προσωπικά έχω παίξει ελάχιστα αφού ποτέ δεν είχα υπολογιστή και έτσι δεν το γνωρίζω καλά. Βέβαια το είχα κατεβάσει μια περίοδο, αλλά χωρίς να του δώσω χρόνο. Βέβαια στο gameboy είχα λιώσει το Super Kick Off, αλλά απ' ότι ακούω, δεν ήταν και η πιο πετυχημένη έκδοση.
Έτσι παρακάτω θα βάλω ένα αφιέρωμα που βρήκα από ένα site, και ήθελα όσοι το έχουν παίξει να πουν εντυπώσεις και σχόλια για τα παλιά, αλλά και τι περιμένουν από το νέο Kick Off Rivival, που όπως ανακοίνωσε ο δημιουργός Dino Dini, θα είναι 3d, αλλά πιστό στην αίσθηση του παρελθόντος.
Η ανακοίνωση στο blog του playstation
Παρακάτω το βίντεο με την ανακοίνωση του Dino Dini.
Και ακολουθεί το αφιέρωμα με την ιστορία του παιχνιδιού.
Η αγορά των ποδοσφαιρικών video games είναι σίγουρα από τις πιο δημοφιλείς στο παρόν της βιομηχανίας. Τα τελευταία χρόνια η μάχη ανάμεσα στα PES και FIFA είναι η μοναδική που υφίσταται, ωστόσο για να φτάσουμε ως εδώ, το είδος πέρασε από 40 κύματα. Αλλαγές επί αλλαγών, εναλλακτικοί τρόποι απεικόνισης, νέες τακτικές, πιο απλός χειρισμός, τα πρώτα δείγματα management και αρκετά ακόμη χαρακτηριστικά πέρασαν το «ηλεκτρονικό ποδόσφαιρο» από τα πιο απλά στα -σημερινά- αρκετά πιο σύνθετα. Πριν από περίπου δύο χρόνια φτιάξαμε με τον Ηλία Πέππα ένα αφιέρωμα στα καλύτερα retro ποδοσφαιράκια και καλό θα ήταν να του ρίξετε μια ματιά αν το χάσατε. Ένα από τα games που πρωταγωνίστησε σε αυτό το αφιέρωμα ήταν -αναμενόμενα- το Kick Off.
Η σειρά Kick Off αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα του πως έβλεπε η βιομηχανία του gaming το ποδόσφαιρο πριν από αρκετά χρόνια. Η πρώτη εμφάνιση τίτλου έγινε με το Kick Off το 1989 σε εκδόσεις για Amiga και Atari ST μέσα από το δίκτυο διανομής της Anco και την υπογραφή του δημιουργού Dino Dini. Ο Βρετανός Dini αφιερώθηκε στο ποδόσφαιρο και ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη δημιουργία τίτλων για το δημοφιλές άθλημα, όπως τα Kick Off, Player Manager και Dino Dini's Football. Η πορεία του στη δημιουργία ποδοσφαιρικών games σταμάτησε το 1994 με το Dino Dini’s Soccer για το Mega Drive της SEGA και αν και προσπάθησε να επανέλθει το 2004 με το Total Control Football (αρχικά γνωστό ως Soccer 3), δεν τα κατάφερε αφού η DC Studios αποφάσισε να ακυρώσει το project.
Όπως αναφέραμε λοιπόν, το Kick Off κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1989 και κατάφερε να μαγέψει το ποδοσφαιρόφιλο κοινό. Προσέφερε μια οπτική ακριβώς πάνω από τον αγωνιστικό χώρο ακολουθώντας την μπάλα και τον αρκετά γρήγορο ρυθμό του αγώνα. Σε αντίθεση με το Microprose Soccer που είχε προηγηθεί (και αποτέλεσε τον προάγγελο του Sensible Soccer), το Kick Off προσέφερε ένα πιο δύσκολο μοντέλο χειρισμού, το οποίο όμως έκανε τους κριτικούς να το λατρέψουν και να το βαθμολογήσουν στα τότε Μέσα με σκορ σχεδόν στο επίπεδο του 9/10. Η μπάλα δεν κολλούσε στα πόδια του παίκτη, αλλά κινούταν μπροστά του και ως εκ τούτου, η οποιαδήποτε μη μελετημένη κίνηση οδηγούσε σε απώλειά της. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι στο Kick Off έχουμε τις πρώτες εμφανίσεις του διαιτητή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, αν και δεν συμμετείχε ιδιαίτερα στην εξέλιξη με κάποιο τρόπο. Το κλασικό κόλπο με το σουτ-λόμπα που πέρναγε τη μπάλα πάνω από τον τερματοφύλακα και την έστελνε στα δίχτυα αποτελεί έως και σήμερα ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της σειράς και οι παίκτες της εποχής το χρησιμοποιούσαν κατά κόρον.
Η ιδέα ενσωμάτωσης κάποιων στοιχείων διαχείρισης της ομάδας μας φέρνει στο 1990 με τον Dino Dini να παρουσιάζει το Player Manager. Ο παίκτης αναλάμβανε το ρόλο ενός νεαρού ποδοσφαιριστή που είχε διπλό ρόλο (player-manager) αναλαμβάνοντας τις τύχες μιας ομάδας στην τρίτη εθνική κατηγορία. Ήταν η πρώτη φορά που αυτά τα δύο είδη gameplay συνδυάζονταν και παρόλα τα σημαντικά προβλήματα στα της «δράσης», ο τίτλος έμεινε στην ιστορία της σειράς. Λόγω περιορισμών σε επίπεδα μνήμης, οι παίκτες μπορούσαν να επιλέξουν μόνο 10 ομάδες στις 2 επάνω κατηγορίες (πρώτη και δεύτερη εθνική) και 12 στις 2 κάτω κατηγορίες (τρίτη και τέταρτη εθνική), ενώ ιδιαίτερη εντύπωση έκανε και η επιρροή του δυστυχήματος στο Heysel στην απουσία αγγλικών ομάδων. Το Player Manager κυκλοφόρησε σε εκδόσεις για Amiga, Atari, συστήματα με MS-DOS και αργότερα για PlayStation.
Η ώρα του sequel δεν άργησε και το 1990 ήρθε η ώρα για το Kick Off 2. Ο τίτλος χαρακτηρίστηκε από σημαντικές αλλαγές και προσθήκες, διατηρώντας ωστόσο το ρυθμό των αγώνων. Η κλίμακα του γηπέδου αποδιδόταν με μεγαλύτερη αληθοφάνεια, ενώ και τα league και cup tournament modes γέμιζαν ώρες ενασχόλησης το προϊόν. Μάλιστα, για να συνδεθεί το sequel με το Player Manager, οι παίκτες που είχαν αγοράσει το δεύτερο μπορούσαν να περάσουν μια ομάδα με την τακτική τους στο πρώτο και να αντιμετωπίσουν μια αντίστοιχη σε μονό αγώνα ή τουρνουά κυπέλλου. Οι παίκτες είχαν τη δυνατότητα να αλλάξουν χρώματα στις εμφανίσεις, τα replay τον τερμάτων μπορούσαν να αναπαραχθούν σε κανονική και αργή ταχύτητα, ενώ πλέον και οι διαιτητές παρουσιάζονταν με μεγαλύτερη ποικιλία. Αλλαγές είχαμε και στην ΑΙ που πλέον έκανε τους αγώνες πιο δύσκολους, ενώ για πρώτη φορά έξτρα περιεχόμενο μπορούσε να προστεθεί στον τίτλο με την αγορά expansion disks.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τέτοιου expansion disk ήταν το Final Whistle που κυκλοφόρησε το 1991 και προσέφερε για πρώτη φορά στη σειρά τον κανόνα του offside, αν και όχι πάντα με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Από πλευράς expansion disks κυκλοφόρησαν ακόμη τα Giants of Europe, Return to Europe, Winning Tactics, Maths Disk και Super League. O Dino Dini συνέχισε να εργάζεται στη σειρά Kick Off για να δώσει στην κυκλοφορία το Kick Off 3, ωστόσο ήρθε σε σύγκρουσε με την Anco και αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Η Anco διατήρησε τα δικαιώματα για την ονομασία και ο Dino Dini πήρε το game και το πήγε στην Virgin Interactive. Η «δική του» έκδοση για το Kick Off 3 κυκλοφόρησε ως Goal! παρουσιάζοντας αρκετές ομοιότητες με το Kick Off 2, αλλά ενσωματώνοντας τις πάσες με μία επαφή (σαν αυτές του Sensible Soccer), περισσότερα menu και επιλογές, αλλά και βελτιωμένο μηχανισμό επιτάχυνσης των παικτών.
Το 1994 κυκλοφόρησε για το SEGA Mega Drive το Dino Dini’s Soccer, μία βελτιωμένη έκδοση του Goal! που προσέφερε πολλές αλλαγές, βελτιώσεις, αλλά και δυνατότητα για συμμετοχή τεσσάρων παικτών. Σε αυτό τον τίτλο βέβαια δεν υπήρχε ανάμειξη του δημιουργού και όπως ήταν λογικό άρχισαν να υπάρχουν οι πρώτες προστριβές με την Virgin Games σχετικά με την ανάμειξη του ονόματός του σε κάτι που εν τέλει δεν έφερε τη δημιουργική του σφραγίδα. Εκμεταλλευόμενη αυτή την άσχημη εξέλιξη, η Anco ανέθεσε στον Steve Screech (συνδημιουργό της σειράς) την ανάπτυξη του Kick Off 3 που έκανε την εμφάνισή του το 1994, αλλά δεν κατάφερε να αποσπάσει θετικές κριτικές. Η βασικότερη αλλαγή του ήταν η μετάβαση από την κλασική top down 2D οπτική σε ισομετρική. Από αυτό το σημείο και έπειτα εντοπίζεται η καταστροφή του franchise.
Ακολούθησαν οι κυκλοφορίες των Kick Off 96, Kick Off 97 και Kick Off 98 με πολύ μέτριες κριτικές, ενώ το 1998 το Kick Off World έκανε την εμφάνισή του στο πρώτο PlayStation. Κάπου εκεί αρχίζει να κάνει έντονη την εμφάνισή της η ΕΑ με τη σειρά FIFA, με τα γνωστά αποτελέσματα. Η Anco στη συνέχεια επένδυσε στη σειρά Player Manager με τη συμμετοχή ακόμη και γνωστών ανθρώπων του χώρου όπως ο Sir Alex Ferguson και ο Kevin Keegan, ωστόσο η πτωτική πορεία δεν αποφεύχθηκε ούτε για αυτό το franchise. Μοναδική ένδειξη ότι η σειρά Kick Off ζει υπάρχει πλέον μόνο από την πλευρά του τρις παγκόσμιου πρωταθλητή του Kick Off 2 Gianluca Troiano, ο οποίος έχει ξεκινήσει από το 2004 την ανάπτυξη του project Throw In. Πρόκειται για ένα remake του Kick Off 2 με τρισδιάστατη μηχανή γραφικών, με διάφορες beta εκδόσεις να έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, το 2012 η ομάδα ανάπτυξης ανακοίνωσε το Active Soccer, το οποίο και αποτελεί την τελική έκδοση όλων αυτών των δοκιμαστικών και θα κάνει την εμφάνισή του σε εκδόσεις για iPhone και iPad.
Για τους fans του Kick Off υπάρχει το Kick Off Association (K.O.A.), το οποίο ιδρύθηκε από τους Gunther Wening και Jan Tijssen το 2001 και μετράει αρκετές εκατοντάδες μέλη από όλο τον κόσμο. Μάλιστα, σε ετήσια βάση διοργανώνεται παγκόσμιο τουρνουά στο Kick Off 2, ενώ -όπως ήταν λογικό- συμμετέχει και στο beta testing του Throw In. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την οργάνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της.
Αναλυτικά, η ιστορία του Kick Off περιλαμβάνει τις παρακάτω παραγωγές:
1989: Kick Off 1998: Kick Off Extra Time
1990: Franco Baresi World Cup Kick Off
1990: Player Manager
1990: Kick Off 2
1990: Kick Off 2 World Cup 90
1990: Kick Off 2: Giants of Europe (expansion disk)
1991: Kick Off 2: The Final Whistle (expansion disk)
1991: Kick Off 2: Return to Europe (expansion disk)
1991: Kick Off 2: Winning Tactics (expansion disk)
1991: Kick Off 2: Super League (expansion disk)
1991: Kick Off 2: Maths Disk (expansion disk)
1991: Super Kick-Off
1994: Kick Off 3
1997: Kick Off 97
1998: Kick Off 98
1998: Kick Off World
2002: Kick Off 2002
"Το συγκεκριμένο ποστ δημιουργήθηκε στο παλιό domain wehellas.gr στις 15 Οκτωβρίου 2015"